terug

2022-02-01

CACAO HANDVEST EN CACAO ACTIEPLAN

CACAO HANDVEST EN CACAO ACTIEPLAN

 Ferrero versterkt zijn engagementen voor duurzaam levensonderhoud, mensenrechten en milieubescherming doorheen de hele cacaowaardeketen.

• Met het Cacaco Handvest en Cacao Actieplan bouwt Ferrero verder om tot 100% duurzaam geproduceerde cacao te komen via programma’s van derden en een traceerbaarheid van 96% tot in de cacaoboerderijen.
• Het bedrijf onderneemt verdere acties voor duurzaam levensonderhoud, het tegengaan van ontbossing en de strijd tegen kinderarbeid.

Ferrero publiceerde zopas zijn Cacao Handvest en Cacao Actieplan waarin Ferrero’s ambitie opnieuw duidelijk wordt voor een cacaoindustrie die goed is voor mens en milieu. Met het Handvest en het Actieplan wordt Ferrero's langdurige steun opnieuw bevestigd voor meer inkomsten voor de cacaoboeren, de bescherming van kinderen en gemeenschappen en het promoten van duurzame boslandbouw.
Ferrero startte zijn engagement voor duurzaam geproduceerde cacao in 2005, door lid te worden van de World Cocoa Foundation en vervolgens van het International Cocoa Initiative. Vandaag wordt alle cacao van Ferrero voor 100% duurzaam geproduceerd, afkomstig van cacaoboerderijen die duurzaam gecertificeerd zijn door onafhankelijke instanties zoals Rainforest Alliance, Fairtrade en andere. Gezien Ferrero bijna alle cacao aankoopt van gekende boerengemeenschappen, zijn de traceerbaarheid en zichtbaarheid over de hele toeleveringsketen zeer hoog. Vandaag is reeds 96% van de cacao over de hele toeleveringsketen traceerbaar tot in de boerderijen.

Met de publicatie van het Cacao Handvest erkent Ferrero dat de problemen binnen de toeleveringsketen van cacao complex zijn en deze moeten aangepakt worden door partnerships aan te gaan met boeren, de industrie, gemeenschappen, ngo’s en overheden. De ambities van het handvest rusten op vier grote pijlers:
• Duurzaam levensonderhoud: gerichte steun bieden aan boeren voor een betere productiviteit en een meer gediversifieerd inkomen.
• Mensenrechten en sociale praktijken: bescherming van de kinderrechten in cacaoproducerende gemeenschappen.
• Milieubescherming: steun aan cacaboeren om over te schakelen op duurzame boslandbouwsystemen.
• Transparantie: in het Cacao Actieplan van Ferrero staat hoe er gewerkt wordt naar een volledige traceerbaarheid binnen de toeleveringsketen, met risicoanalyses en het openbaar maken van alle plannen.

Reeds lopende initiatieven zijn:
• Ontwikkelingsplannen voor boerderijen en inkomstgenererende activiteiten, zoals het betalen van een bonus bovenop de aankoopprijs, om cacaoboeren vooruit te helpen.
• Partnerships met kinderbeschermingssystemen en ontwikkelingsplannen om kinderarbeid streng aan te pakken. Samenwerken met het CFI (Cocoa and Forests Initiative) om ontbossing te stoppen in de cacaosector en het promoten van duurzame boslandbouw.
• Versterken van partnerships met leveranciers en de bouw van een platform waardoor de volledige toeleveringsketen van Ferrero zichtbaar is.

Elk jaar wordt er een rapport gepubliceerd waarin de vooruitgang van dit Actieplan wordt aangetoond. Het volgende rapport wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2022.

Marco Gonçalves, Chief Procurement & Hazelnut Company Officer:

“Het Cacao Handvest en het Actieplan onderstrepen Ferrero's ambitie om een drijvende kracht te zijn achter een cacaosector waar de cacaoproductie waarde creëert voor mens en milieu. Door onze duidelijke aanpak van inkoop kennen we de boeren en gemeenschappen waar onze cacao vandaan komt, waardoor we hen op een gerichte manier kunnen steunen. Om blijvende veranderingen voor de sector te realiseren, versterken we onze activiteiten nu.”

Lees hier ons Cacao Handvest
Lees hier ons Cacao Actieplan

PERSCONTACT