terug

2016-09-21

Ferrero wil sportplezier kinderen vergroten

Ferrero wil sportplezier kinderen vergroten

Partner Nationale Sportweek lanceert actieplan met NOC*NSF

Ferrero en NOC*NSF geven verdere invulling aan het partnership tussen Kinder+Sport en de Nationale Sportweek. Hiervoor lanceerden ze op woensdag 21 september het actieplan ‘Joy of moving’. Doel is vanuit de Nationale Sportweek initiatieven te ontplooien, waarbij kennis en plezier op een duurzame manier bijdragen aan meer en beter bewegen door kinderen. De focus ligt daarbij vooral op de verbinding tussen sport en onderwijs. Een 3D streetart van de Utrechtse kunstenaar Ruben Poncia met als thema ‘sportplezier’ markeert de lancering voor dit actieplan.


De 3D streetart is een echte eyecatcher en zet letterlijk en figuurlijk beweging in gang. De Utrechtse kunstenaar Poncia begon afgelopen zaterdag aan dit kunstwerk van 40 m2 op het plein achter het oude Stadhuis. Vijftig kinderen uit diverse Utrechtse wijken sloten de voltooiing ervan gisteren af met een streetart-workshop. De 3D straattekening blijft ongeveer twee maanden liggen.

Kennis delen en bevorderen van beweging
Als kinderen plezier hebben in sporten en bewegen, is de kans groter dat ze dit hun hele leven lang blijven doen. Dat is de kerngedachte van het actieplan ‘Joy of moving’. En plezier in bewegen, begint bij goed bewegen. Ferrero wil met ondersteuning van NOC*NSF een impuls geven door kennis beschikbaar te stellen en te bevorderen. Dit gebeurt door het aanbieden van een beweegtest aan basisscholen én bestaande schoolsportprogramma’s wetenschappelijk te onderbouwen.

Olivier Zwolsman, MVO manager Ferrero Nederland: “De Nationale Sportweek is een heel sterk platform om kinderen te bereiken en in beweging te brengen. Zeker nu de Sportweek is verhuisd naar september. Dat is de start van het sportjaar én van het schooljaar. Het idee is activiteiten tijdens de Nationale Sportweek te starten en vervolgens het hele jaar door te trekken. Bij het ontwikkelen van het actieplan hebben we samen met NOC*NSF goed gekeken waar we echt toegevoegde waarde kunnen creëren. Er gebeurt namelijk al heel veel in Nederland op het gebied van sport en bewegen voor kinderen. We zijn ervan overtuigd dat we daarin zijn geslaagd en zijn heel trots op het actieplan dat er nu ligt.”

Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling van NOC*NSF: “Dit initiatief van Ferrero is een mooie aanvulling op het bestaande lange termijn partnership dat er al is tussen hun programma Kinder+Sport en de Nationale Sportweek van NOC*NSF. Met de kennis die we opdoen uit het actieplan ‘Joy of moving’ kunnen we scholen ondersteunen in het verder optimaliseren van de bestaande schoolsportprogramma’s, zodat ze daadwerkelijk bijdragen aan meer sportplezier.”

Wetenschappelijke onderbouwing
Voor de wetenschappelijke onderbouwing werken Ferrero en NOC*NSF samen met de Italiaanse wetenschapper Caterina Pesce, verbonden aan de ‘Foro Italico’ Universiteit van Rome. Zij is expert op het gebied van lichamelijke opvoeding en heeft de ‘Joy of moving’ methode ontwikkeld. Een holistische aanpak gericht op de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen die al enkele jaren wordt toegepast en wetenschappelijk gemonitord op diverse Italiaanse basisscholen.

Beweegtest
Uit cijfers blijkt dat de motoriek van kinderen slechter is geworden doordat ze minder bewegen. Om de kennis over de motorische vaardigheden te vergroten, bieden Ferrero en NOC*NSF scholen gratis de MQ SchoolTest aan. Deze wetenschappelijk onderbouwde beweegtest is ontwikkeld door Athletic Skills Model in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Het biedt docenten lichamelijke opvoeding of buurtsportcoaches de mogelijkheid om op laagdrempelige wijze – in 1 minuut per kind – de motorische ontwikkeling van kinderen te testen. Door jaarlijks de beweegtest uit te voeren, kunnen scholen de motorische ontwikkeling van kinderen volgen en er gericht op inspelen met passend sport- en beweegaanbod in en rondom de school.

Dit schooljaar starten 50 basisscholen in de regio’s Utrecht en Breda met de beweegtest. Basisschool Willibrordus uit Breukelen had de primeur en voerde op dinsdag 20 september de test uit samen met sportpromotor van de Nationale Sportweek Mieke Cabout, winnares van het Olympisch waterpologoud in 2008 en onderzoekster bij de VU.

Klik hier voor de video over de lancering van het actieplan Joy of moving

--------------------------------

Extra informatie

Europese week van de sport
De Nationale Sportweek valt vanaf 2016 samen met de Europese Week van de Sport, een initiatief van de Europese Commissie. Het doel van deze Europese week is om sporten en lichaamsbeweging in Europa te bevorderen. Daarvoor worden tal van activiteiten georganiseerd en wordt voortgebouwd op bestaande initiatieven. In Nederland is dat de Nationale Sportweek. Kijk voor meer informatie op www.nationalesportweek.nl.

Kinder+Sport
Ferrero is sinds 2015 lange termijnpartner van de Nationale Sportweek met zijn internationale programma Kinder+Sport. Dit programma, gelanceerd in 2005, richt zich op het promoten van een actieve levensstijl onder jongeren en heeft als doel om in 2018 wereldwijd 5 miljoen kinderen te laten bewegen. Inmiddels is Kinder+Sport wereldwijd al in meer dan 25 landen actief waaronder Nederland.
Meer informatie op www.kinderplussport.com

PERSCONTACT