terug

2017-09-14

Eerste Joy of Moving lane in Nederland onthuld op basisschool in Doetinchem

Eerste Joy of Moving lane in Nederland onthuld op basisschool in Doetinchem

Doetinchem, 13 september - Integraal Kindcentrum (IKC) Het Noorderlicht uit Doetinchem krijgt als eerste locatie in Nederland een Joy of Moving lane. Deze lane is een centrale plek in de school die kinderen aanzet tot meer beweging. De lane werd tijdens de Sportieve Opening van het Schooljaar onthuld door wethouder Drenth van de gemeente Doetinchem met sportpromotors van de Nationale Sportweek Annamarie Thomas en Mieke Cabout.

In 2016 hebben NOC*NSF en Ferrero, partner van de Nationale Sportweek, het actieplan ‘Joy of Moving’ gelanceerd. Via diverse initiatieven, waarbij kennis en plezier centraal staan, willen zij kinderen in het basisonderwijs stimuleren meer en beter te bewegen. Richard Kaper, hoofd Sportparticipatie bij NOC*NSF: “Sport en bewegen op school is niet alleen leuk. Steeds meer onderzoek laat zien dat het ook belangrijk is voor de motorische, sociale én cognitieve ontwikkeling van kinderen. En als kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met sport is de kans groter dat ze ook op hogere leeftijd blijven sporten.”

Betere motoriek
Om de kennis over de motorische vaardigheden te vergroten kunnen, als onderdeel van het actieplan Joy of Moving, elk schooljaar 50 basisscholen gratis gebruik maken van de MQSchoolTest. Met deze wetenschappelijke onderbouwde tool kunnen gymdocenten op laagdrempelige wijze inzicht krijgen in de motorische vaardigheden van kinderen en als basis gebruiken om een passend vervolgtraject te ontwikkelen.

Joy of Moving lane
Aan het actieplan is nu de Joy of Moving lane toegevoegd, een baan op school waar kinderen mogen rennen. Op diverse scholen in Denemarken bestaat zo’n renbaan al. Olivier Zwolsman, MVO manager Ferrero Nederland: “Niet rennen in de gangen is op veel scholen in Nederland de regel. Op de scholen in Denemarken waar een renbaan is aangelegd zien ze echter veel voordelen. Kinderen zijn sneller in de klas én hebben vaak meer plezier, concentratie en focus. Dit innovatieve concept past perfect bij onze doelstelling en vandaar dat we dit nu naar Nederland halen. We zijn heel trots dat IKC Het Noorderlicht als eerste basisschool in Nederland de Joy of Moving lane heeft omarmd.”

Herman Nieuwenhuis, directeur van IKC Het Noorderlicht: “Plezier in bewegen en daarmee de motorische vaardigheden bij kinderen vergroten spreekt ons enorm aan en vinden we vanuit de school erg belangrijk. Met de beweegtest en de Joy of Moving lane kunnen we daar op een mooie manier invulling aan geven.”

Bewegingswetenschappers van onder andere de Foro Italico Universiteit van Rome waar Ferrero mee samenwerkt en leerlingen van Het Noorderlicht gaan samen een 'custom-made' Joy of Moving lane ontwerpen voor de school. De ambitie van NOC*NSF en Ferrero is dat er uiteindelijk in elke Nationale Sportweek-gemeente een ligt. Beide benadrukken daarbij dat de veiligheid van kinderen en docenten uiteraard altijd voorop staat. Per school zal altijd eerst goed gekeken worden of het geschikt is voor de aanleg van een Joy of Moving lane.

Sportieve Opening van het Schooljaar

Dit jaar staan gedurende de Nationale Sportweek vijf grote maatschappelijke thema’s centraal die belangrijk zijn voor Nederland en waar sport een bijdrage aan levert. Woensdag 13 september is dat Onderwijs en schoolsport. Om het belang van bewegen én plezier voor kinderen op school extra kracht bij te zetten, hebben NOC*NSF en Ferrero deze dag omgedoopt tot de Sportieve Opening van het Schooljaar en basisscholen opgeroepen om samen het schooljaar sportief af te trappen.

De leerlingen van IKC Het Noorderlicht begonnen de dag met een warming-up onder leiding van voormalig schaatsster Annamarie Thomas en Olympisch kampioen Mieke Cabout, beiden sportpromotors van de Nationale Sportweek. Daarna legden de leerlingen het Joy of Moving beweegparcours af, een combinatie van de MQSchoolTest en Apenkooi. De ambitie is dat de Sportieve Opening van het Schooljaar een jaarlijks terugkerend initiatief wordt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Over de Nationale Sportweek

De Nationale Sportweek is van 9 tot en met 17 september. In deze week zetten honderden sportclubs, sportbonden, gemeenten en andere organisaties uit heel Nederland hun deuren open en verzorgen ze sportclinics, -evenementen, -toernooien en -demonstraties. De Nationale Sportweek is een initiatief van NOC*NSF met als doel om mensen te laten ervaren hoe leuk sporten en bewegen is. Dit jaar is er ook veel aandacht voor de kracht van sport en staan verschillende thema’s centraal, waaronder Onderwijs en schoolsport en Sportiviteit en respect. De Nationale Sportweek is een onderdeel van de Europese week van de Sport en wordt gefinancierd vanuit het Erasmus Plus programma. Samen kunnen we Europa inspireren om meer te bewegen. Let’s #BeActive! www.ec.europa.eu/sport/week. Kijk voor meer informatie over de Nationale Sportweek op www.nationalesportweek.nl.

Over Ferrero
Ferrero ziet het als zijn verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het stimuleren van een gezonde en actieve levensstijl onder jongeren. Het Italiaanse familiebedrijf doet dit onder andere via zijn internationale MVO-programma Kinder+Sport – Joy of Moving, gelanceerd in 2005. In 2018 wil Ferrero wereldwijd vijf miljoen kinderen in beweging brengen en in minimaal vijf landen de eigen wetenschappelijk onderbouwde Joy of Moving methode uitrollen. Het programma is al in meer dan 25 landen actief waaronder Nederland. In 2015 is Ferrero een vijfjarige samenwerking gestart met de Nationale Sportweek van NOC*NSF. Samen hebben zij in 2016 het actieplan Joy of Moving gelanceerd (klik hier voor de video).

Kijk voor meer informatie op www.ferrero.nl en www.kinderplussport.com.
Klik hier voor de video.

PERSCONTACT