terug

2013-09-25

Eerste watertappunt bij basisschool in Breda

Eerste watertappunt bij basisschool in Breda

Op woensdag 25 september is een watertappunt in gebruik genomen naast de Brede School in Heuvel. Het is het eerste watertappunt in Breda dat in de directe omgeving van een school komt te staan en maakt deel uit van de campagne DrinkWater, die zich erop richt om de stijging van overgewicht bij jongeren van 0 t/m 19 jaar om te zetten in een daling. Wethouder Saskia Boelema heeft samen met Olivier Zwolsman, MVO manager Ferrero Nederland, en een aantal peuters en kleuters de eerste flesjes water getapt. Het watertappunt bij Brede School Heuvel wordt mogelijk gemaakt door Ferrero dat ook het Openbaar Beweegschoolplein op deze school mede mogelijk heeft gemaakt.

Water drinken tegen overgewicht
JOGG Breda plaatst het watertappunt bij Brede School Heuvel om het drinken van water door jongeren te stimuleren en zo de consumptie van zoete drankjes met veel suiker te verminderen. Uit onderzoek blijkt, dat als jongeren één pakje zoete drank per dag minder drinken, dit al binnen anderhalf jaar kan leiden tot een kilo gewichtsverschil.
Naast de Brede School Heuvel komt op 25 september ook in Brabantpark een nieuw watertappunt te staan. De watertappunten maken deel uit van de campagne DrinkWater.

Breda geeft het goede voorbeeld
Breda is een van de eerste gemeenten in Nederland die watertappunten plaatst in het kader van JOGG. Meerdere JOGG-gemeenten zijn hiermee bezig en zullen het voorbeeld van Breda volgen. Sinds april 2012 staat er al een watertappunt in park Valkenberg. Op 11 september jl. is tijdens de Week van het Water een watertappunt bij Bezoekerscentrum Wolfslaar in gebruik genomen en vanaf 25 september komen daar dus twee watertappunten bij. De gemeente vindt het belangrijk om tappunten te plaatsen in de omgeving van (brede) scholen en plekken waar veel schoolkinderen spelen en sporten.

Lekker Fit!
De plaatsing van het watertappunt sluit goed aan bij het lesprogramma Lekker Fit! dat de leerlingen van de basisschool volgen. Dit lesprogramma besteedt aandacht aan een gezonde levensstijl. Dat de DrinkWater aanpak effectief is, blijkt uit de resultaten van twee Lekker Fit! basisscholen in Rotterdam: hier zijn leerlingen minder zoete drank gaan drinken. Het watertappunt is geen eenmalige actie maar biedt structurele ondersteuning bij de vermindering van overgewicht. Om deze reden organiseren JOGG-partners diverse acties om het gebruik ervan te promoten.

Publiek-private samenwerking
In de DrinkWater aanpak bundelen publieke en private partijen hun kennis en middelen om gezamenlijk het overgewicht onder jongeren terug te dringen. Samen is immers veel meer mogelijk dan alleen. Deze speciale samenwerking tussen Gemeente Breda, GGD West-Brabant, scholen en maatschappelijke instellingen enerzijds èn bedrijven als Ferrero, Perfetti van Melle, Alpro Soya, Hero, Royal Cosun, Weight Watchers, BrabantWater, Join the Pipe en MarkC anderzijds, maakt realisatie van het gezamenlijke doel mogelijk.

JOGG Breda in Heuvel
De Bredase wijk Heuvel is sinds mei 2011 aangesloten bij Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). JOGG Heuvel streeft ernaar om samen met ouders, gezondheidsprofessionals, gemeente, scholen, bedrijven en zorginstanties het overgewicht onder jongeren in deze wijk tegen te gaan. De doelgroep zijn kinderen uit de wijk Heuvel en hun ouders. JOGG Heuvel maakt bewegen onder kinderen aantrekkelijker en stimuleert buiten spelen. Daarnaast staan gezond eten en meer water drinken centraal.

PERSCONTACT