terug

2020-04-02

Ferrero boekt vooruitgang in het bestrijden van ontbossing in de cacaosector

Ferrero kondigt met trots aan dat zij aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt met haar actieplan voor de bescherming en het herstel van de bossen in Ivoorkust en Ghana als onderdeel van het Cocoa & Forest Initiative (CFI), een samenwerking tussen de twee regeringen en bedrijven om een einde te maken aan de ontbossing in de cacaosector.

 

Onze eerste voortgangsverslagen (de gedetailleerde verslagen voor Ivoorkust en Ghana zijn hieronder te downloaden) laten veelbelovende resultaten zien van het actieplan dat we vorig jaar hebben uitgebracht, met een lijst van alle activiteiten die we in 2022 uitgevoerd willen hebben om de bossen in de cacaosector te beschermen en te herstellen.

 

We kunnen met vertrouwen zeggen dat we op schema liggen en zelfs voorlopen om onze CFI-doelstellingen voor 2022 te halen. Voor meer dan 30% van onze CFI-indicatoren zijn we al dicht bij het bereiken van onze doelstellingen voor 2022 of hebben we die zelfs al overtroffen. Deze sterke vooruitgang was mogelijk dankzij de goede samenwerking die we over vele jaren met onze leveranciers hebben opgebouwd. We zullen de doelstellingen zelfs verhogen waar nodig om de ambitieuze doelstellingen waar te maken.

 

We zijn trots op onze prestaties in het eerste jaar. Het geeft ons energie om met dezelfde toewijding door te gaan om ervoor te zorgen dat we een wezenlijke bijdrage leveren aan dit collectieve initiatief en aan het gemeenschappelijke doel om een einde te maken aan de ontbossing in de cacaosector.

 

In het eerste jaar heeft Ferrero met name op de volgende indicatoren sterke vooruitgang geboekt:


- We hebben in totaal meer dan 140.000 cacaobedrijven in beide landen in kaart gebracht.
- In één jaar tijd hebben we in beide landen in totaal meer dan 15.000 hectare cacao boslandbouw ontwikkeld.
- We hebben ongeveer 500.000 bomen met meerdere gebruiksmogelijkheden verspreid onder boeren om op hun boerderijen te planten.
- We hebben meer dan 90.000 boeren en organisaties getraind in verantwoord agrarisch handelen (Good Agricultural Practices) en meer dan 32.000 boeren in Climate Smart Cocoa*.

 

Meer resultaten zijn te vinden in de gedetailleerde verslagen hieronder.

 

We hebben ook aanzienlijke vooruitgang geboekt in onze aanpak om gecertificeerde en traceerbare cacao aan te kopen.


- Eind 2020 zal alle cacao in onze toeleveringsketen afkomstig zijn uit duurzame bronnen.
- Eind 2020 willen we alle boeren die cacaobonen aan ons leveren in kaart hebben gebracht met polygon mapping**.
- Eind 2020 willen we alle gecertificeerde cacaobonen uit zowel Ghana als Ivoorkust gescheiden hebben***.

 

Deze mijlpalen stellen ons in staat om geen cacaobonen te kopen uit beschermde gebieden en om de boeren doelgericht te ondersteunen bij het invoeren van landbouwmethodes die goed zijn voor hun levensonderhoud en voor het milieu. We nodigen u uit om enkele verhalen te lezen van onze boeren en partners, die laten zien welke concrete impact onze activiteiten hebben.

 

"Met het Cocoa & Forest Initiative brengen we betekenisvolle en duurzame veranderingen in de cacaosector. Als Ferrero zijn we erg trots om bij te dragen aan dit collectieve initiatief en het is in lijn met onze beloftes en waarden als familiebedrijf. Ferrero zal blijven werken aan de versterking van haar duurzaamheidsprogramma voor cacao met een positieve en duurzame impact op de cacao-waardeketen", zegt Marco Gonçalves, Hoofd Procurement & Hazelnut Company Officer bij Ferrero.

 

Als onderdeel van onze CFI-doelstelling zullen we jaarlijks verslag uitbrengen over onze vooruitgang.

 

Het Ferrero CFI-actieplan is opgenomen in Ferrero's algemene duurzaamheidsstrategie voor cacao, die het bedrijf momenteel aan het actualiseren is om een sterke weg voorwaarts te definiëren. We nodigen u uit om meer te lezen over het Ferrero Farming Values Cocoa Program in Ferrero's jaarlijkse Corporate Social Responsibility Report (pagina's 128 - 143).

 

Download het CFI voortgangsverslag voor Ivoorkust >
Download het CFI voortgangsverslag voor Ghana > 

 

* Climate Smart Cocoa: We trainen boeren in hoe ze beter bestand kunnen zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals hogere temperaturen of andere extreme weersomstandigheden, maar ook in de manier waarop de cacaoteelt kan bijdragen aan het beperken van de uitstoot van broeikasgassen.
** Dit is hoe polygon mapping werkt en waarom het belangrijk is: speciaal getrainde mensen lopen rond op de cacaoboerderij met technologische apparaten om meerdere GPS-punten te verzamelen waarmee ze de locatie van de boerderij heel precies kunnen identificeren en de grootte ervan kunnen meten. Op basis van deze informatie is het mogelijk om te verifiëren dat een boerderij niet in een beschermd bos ligt en om een nauwkeurige schatting te maken van het totale volume dat een cacaoboer kan produceren. Deze methode is nauwkeuriger dan andere methoden, die slechts één GPS-punt van een boerderij verzamelen.
*** Gescheiden, of fysiek traceerbaar, betekent dat de gecertificeerde cacaobonen die Ferrero van haar toegewijde boeren aankoopt, gescheiden worden gehouden van niet-gecertificeerde cacaobonen - helemaal van de boerderijen tot aan onze fabrieken. Dit is een belangrijk verschil met andere normen voor het verkrijgen van cacao, zoals "Mass Balance", waarbij gecertificeerde en niet-gecertificeerde cacaobonen worden gemengd in de toeleveringsketen voordat ze de fabrieken bereiken, waar de eindproducten worden geproduceerd. In 2019 was al 94% van de door Ferrero gecertificeerde cacaobonen gescheiden.

PERSCONTACT