terug

2017-02-16

ZESDE VOORTGANGSVERSLAG IMPLEMENTATIE PALMOLIEHANDVEST FERRERO

ZESDE VOORTGANGSVERSLAG IMPLEMENTATIE PALMOLIEHANDVEST FERRERO

Nieuwe traceerbaarheid naar de plantages
In 2016 heeft Ferrero besloten zijn palmolieleveranciersbestand aan te passen. In het licht van deze wijzigingen in de levering moesten we in december 2015 de eerder bereikte activiteiten gericht op volledige traceerbaarheid herzien en zelfs opnieuw opstarten. We kunnen echter bevestigen dat tussen januari – juni 2016 Ferrero 100% traceerbaarheid heeft bereikt van zijn palmoliebronnen naar 86 fabrieken en 98,5% traceerbaarheid naar 447 plantages. In totaal hebben we ongeveer 36.500 kleine boeren in onze toeleveringsketen.

Ferrero betrekt zijn palmolievoorraden als volgt: Maleisië (92,46% van onze door RSPO als gesegregeerd gecertificeerde volumes), Papoea-Nieuw-Guinea (5,97%), Brazilië (0,64%), Indonesië (0,51%), Costa Rica (0,15%); Colombia (0,09%), Guatemala (0,09%); Salomonseilanden (0,05%), Honduras (0,04%).

Geen ontbossing: update
De bereikte traceerbaarheid houdt in dat we eind 2016 in staat waren om de naam, het eigendom en de locatie van de aanleverende plantages, met inbegrip van de coördinaten, te identificeren. Bovendien zijn we begonnen met het systematisch verzamelen van de kaarten van plantages, als er gegevens beschikbaar waren uit officiële bronnen. Een hoge mate van traceerbaarheid is essentieel voor het verifiëren van de implementatie van het Palmoliehandvest en de hierin vastgelegde POIG-vereisten.

In oktober 2016 is Ferrero een proefproject gestart onder de naam “Starling” voor het testen van remote sensing-technologieën waarmee wijzigingen in het bosareaal kunnen worden bewaakt. Starling is een nieuwe dienst die werd ontwikkeld door een consortium van Airbus Defence en Space, The Forest Trust (TFT) en SarVision. Met de huidige beschikbare remote sensing-technologieën kan er een onderscheid worden gemaakt tussen herplanting en ontbossing. De satelliet- en radarbeelden die bijna realtime met regelmatige tussenpozen worden gemaakt, kunnen worden gebruikt voor het monitoren van wijzigingen in het landgebruik gedurende een bepaalde periode. De verwachting is dat op de lange termijn geospatiale evaluaties zoals Starling een betrouwbaar gereedschap kunnen vormen om te controleren of leveranciers voldoen aan de principes van geen ontbossing van Ferrero.

In april 2015 nam Ferrero de HCS Approach (HCSA) aan, een methodologie die werd gelanceerd door een groot platform van stakeholders. Met deze methodologie zijn bedrijven in staat om een onderscheid te maken tussen beschermde bosarealen en aangetast land met een lage CO2- en biodiversiteitswaarde dat mogelijk kan worden ontwikkeld. In dit kader verwelkomt Ferrero de overeenkomst die in november 2016 werd bereikt over de convergentie tussen de benaderingen van de HCSA en de HCS+ “naar één enkele, coherente set van principes voor de implementatie van de inzet van bedrijven voor “geen ontbossing” in hun palmolieactiviteiten en leveringsketens”. De herziene HCSA-toolkit, die begin 2017 verkrijgbaar zal zijn, geeft aanwijzingen over hoe ontbossing kan worden ontkoppeld van de productie van palmolie.

Geen uitbuiting: update
Teneinde onze leveranciers effectieve richtlijnen te kunnen aanbieden om aan de ‘geen uitbuiting’-vereisten van het Ferrero Handvest te voldoen heeft Ferrero in april 2016 de "Free and Fair Labor in Palm Oil Production: Principles and Implementation Guidance“ ondertekend. Het document werd gepubliceerd in maart 2015 door een brede alliantie van internationale mensenrechten- en milieuorganisaties die zich hebben verzameld rond een gemeenschappelijk platform met betrekking tot eerlijke arbeidsomstandigheden.

In november 2016 leidde dit document vervolgens tot de lancering van de POIG-publicatie “Palm Oil innovations: Labour Rights”. Ferrero heeft, als POIG-lid, dit document geïntegreerd in zijn Handvest. Het document beschrijft hoe kan worden gegarandeerd dat de rechten van arbeiders worden gerespecteerd door de palmolieproducenten. Het adviseert eveneens de RSPO over hoe de huidige Principes en Criteria met betrekking tot dit onderwerp kunnen worden versterkt in de op handen zijnde beoordeling.

Volgende stappen
• Het bezoeken van prioriteitsplantages: met de beschikbaarheid van de nieuwe traceerbaarheidsgegevens hebben we de bureau-evaluaties van de leveranciers voltooid. Op deze wijze hebben we hun status met betrekking tot maatschappelijke en milieuonderwerpen, eventuele hiaten ten opzichte van het Handvest en de aanbevolen actieplannen kunnen vaststellen. Dankzij deze evaluatie kunnen we bepalen welke plantages we in de eerste helft van 2017 prioritair moeten bezoeken om hun activiteiten met hen te bespreken en te verbeteren.
• Verificatie door een externe partij.
• Na afronding van deze bezoeken kunnen we het proces voor de verificatie door een externe partij starten overeenkomstig het “Ferrero verificatieprotocol” met ondersteuning van een vooraanstaande, externe dienstverlener. Dit helpt ons bij het vaststellen of onze leveranciers inderdaad aan de vereisten uit het Ferrero Palmoliehandvest voldoen voor het beschermen van bossen, biodiversiteit, lokale gemeenschappen en de rechten van arbeiders.
• Het Ferrero Palmoliedashboard: de traceerbaarheidsgegevens, de voortgang met onze leveranciers, de kaarten en de evaluaties worden verzameld om het “Ferrero Palmoliedashboard” op te zetten, als een onderdeel van onze reis naar transparantie.

PERSCONTACT